Edzett üveg törése

Felméréseken el szoktam mondani, hogy az edzett üveg összetöréséhez tényleg komoly szándék kell, nem elég véletlenül nekikoccantani az edényeket. Hamarosan készítünk saját videókat is, de most engedjétek meg nekem, hogy a Youtube-ról mutassak:

Az edzett üveg tehát nem reped, hanem apró darabokra hullik. Falra ragasztva ennél sokkal többet is kibír, hiszen a hátulról megtámasztott üveg rezgését a szerkezeti ragasztó elnyeli.

Az alábbi videón egy edzett, laminált üveget törnek össze.

Jól látszik, hogy vésővel és kalapáccsal sem elsőre törik az üveg, pedig a leggyengébb pontját, az élét éri az ütés.

Ezzel a bejegyzéssel természetesen senkit sem szeretnék arra bíztatni, hogy a konyha hátfalon tesztelje az üvegtörést, mindössze szerettem volna megmutatni, hogy a hétköznapi használatban nem kell tartani az üveghátfaltól (Amennyiben edzett üvegből készül).

Ti hogyan tesztelnétek az üveget? Adjatok tippeket, és a legjobbakat megvalósítjuk!

“Edzett üveg törése” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Elég félrevezető az itt látott videó, nem taglalja például az edzett üveg spontán törésének kockázatát, sem azt, ha egy edénnyel az élét találom el akkor nagy valószínűséggel elrobban az edzési kéreg átszakadásával.

    1. Kedves József! Köszönjük az ötletet, hamarosan jelentkezünk egy videóval, ahol edényekkel próbálunk majd üveget törni. Valóban, az üveg élére mért ütéssel van esély arra, hogy edzett üveg berobbanjon, de higyje el, még kalapáccsal sem biztos, hogy elsőre sikerül. A spontán törés tulajdonképpen nem is annyira spontán: az üvegben lévő feszültség folyamatosan változik, például a hőmérséklet, vagy fizikai behatások miatt. Amikor ez a feszültség meghaladja az üveg felületi feszültségét, akkor az üveg berobban. Spontán törés előfordulhat rosszul beépített termék estén (ha például nem hagynak kellő távolságot az üveg éleinél, és a zuhanykabin/kőpult/épület stb. enyhe mozgása össze tudja feszíteni az üveget, ha azt „passzosan” építik be), vagy hőingadozás hatására, ez utóbbi esetben is sok függ az üvegedzés minőségétől. Jelenleg több, mint 1500 beépített üvegtermékünk van, és spontán törésre még nem volt példa nálunk.

  2. Azt szeretném megkérdezni, hogyha felújítás miatt el szeretnénk távolítani egy ilyen edzett üveg hátlapot a falról, milyen technikával tudjuk azt úgy megtenni, hogy egyben maradjon? Kis faékekkel esetleg elindulni egyik oldalról, hogy azzal emeljük el és engedjen a ragasztó? Van esély arra, hogy egy 2,5 m-es darabot egyben el tudjunk távolítani a falról törés nélkül? Válaszát előre is köszönöm!

    1. Kedves István!

      Az üveghátfal eltávolítása egyben csak akkor lehetséges, ha edzett üvegből készült. A síküveg sokkal könnyebben reped feszegetés és rángatás hatására, márpedig ezekre biztosan szükség lesz. Első lépésben a bútort kell elvenni a hátfal mellől/alól. Ha már csak a hátfal van a falon, akkor érdemes egy hosszú pengével (akár valamilyen fémlap megélezve) elvágni a ragasztást, amennyire csak lehet. Ha nem sikerül végig elvágni a ragasztást, akkor marad a rángatás és feszegetés, viszont ez már egy kockázatosabb művelet. Az edzett üveg berobbanhat, a síküveg eltörhet. A faékes megoldás szintén veszélyes, hiszen az üveg nem nagyon szereti, ha hajlítják. A síküveg szinte azonnal végigrepedhet hajlítás esetén, de az edzett üvegben is egyre nagyobb feszültség keletkezik. A 2.5 méteres üveg esetén a faékkel úgy érdemes próbálkozni, hogy a rövidebb oldalhoz ütik be az éket. A legjobb megoldás mindenképpen a vágás lenne, akár pengével, akár valamilyen vékony fémdróttal (a zongorahúr jó választás lehet). A dekoráció mindenképpen sérül, illetve a falban/csempében/bútorban is kárt lehet tenni, ezért nagy odafigyelést igényel az üveg levágása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük