Edzett üveg törése

Felméréseken el szoktam mondani, hogy az edzett üveg összetöréséhez tényleg komoly szándék kell, nem elég véletlenül nekikoccantani az edényeket. Hamarosan készítünk saját videókat is, de most engedjétek meg nekem, hogy a Youtube-ról mutassak:

Az edzett üveg tehát nem reped, hanem apró darabokra hullik. Falra ragasztva ennél sokkal többet is kibír, hiszen a hátulról megtámasztott üveg rezgését a szerkezeti ragasztó elnyeli.

Az alábbi videón egy edzett, laminált üveget törnek össze.

Jól látszik, hogy vésővel és kalapáccsal sem elsőre törik az üveg, pedig a leggyengébb pontját, az élét éri az ütés.

Ezzel a bejegyzéssel természetesen senkit sem szeretnék arra bíztatni, hogy a konyha hátfalon tesztelje az üvegtörést, mindössze szerettem volna megmutatni, hogy a hétköznapi használatban nem kell tartani az üveghátfaltól (Amennyiben edzett üvegből készül).

Ti hogyan tesztelnétek az üveget? Adjatok tippeket, és a legjobbakat megvalósítjuk!

“Edzett üveg törése” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Elég félrevezető az itt látott videó, nem taglalja például az edzett üveg spontán törésének kockázatát, sem azt, ha egy edénnyel az élét találom el akkor nagy valószínűséggel elrobban az edzési kéreg átszakadásával.

    1. Kedves József! Köszönjük az ötletet, hamarosan jelentkezünk egy videóval, ahol edényekkel próbálunk majd üveget törni. Valóban, az üveg élére mért ütéssel van esély arra, hogy edzett üveg berobbanjon, de higyje el, még kalapáccsal sem biztos, hogy elsőre sikerül. A spontán törés tulajdonképpen nem is annyira spontán: az üvegben lévő feszültség folyamatosan változik, például a hőmérséklet, vagy fizikai behatások miatt. Amikor ez a feszültség meghaladja az üveg felületi feszültségét, akkor az üveg berobban. Spontán törés előfordulhat rosszul beépített termék estén (ha például nem hagynak kellő távolságot az üveg éleinél, és a zuhanykabin/kőpult/épület stb. enyhe mozgása össze tudja feszíteni az üveget, ha azt “passzosan” építik be), vagy hőingadozás hatására, ez utóbbi esetben is sok függ az üvegedzés minőségétől. Jelenleg több, mint 1500 beépített üvegtermékünk van, és spontán törésre még nem volt példa nálunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.