Amit az üveg konyha hátfalakról tudni akartál

Egy kis téli pihenő után ismét itt vagyunk, és újult erővel vetjük bele magunkat a munkába. A szünet alatt is sokat olvasgattunk különböző fórumokat, cikkeket, kommenteket a konyha hátfalakkal kapcsolatban, és olykor megdöbbentünk, hogy milyen információk keringenek a köztudatban.

A konyhai üveghátfalnak sok előnye van, de csak akkor, ha professzionálisan készítik el. Sokan csalódtak már ebben a termékben, mert „elrepedt”, „feljött a fólia”, „átlátszik a ragasztó”, „nem világít szépen”, és még sorolhatnám. Természetesen nem lehet megakadályozni, hogy gyengébb minőségű termékek is megjelenjenek a piacon, azonban a megfelelő utánajárás segíthet elkerülni a felesleges pénz- és időkidobást.

Csak az elmúlt két évben több, mint 500 hátfalat szereltünk be, és ezek alapján összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amit érdemes tudni megrendelés előtt:

Alapanyag

Sokan sokféle anyagból készítenek üveghátfalat. A legmegfelelőbb választás szerintünk a 6mm vastag edzett üveg. Vannak, akik vékonyabb edzett üvegből is készítenek hátfalat, sőt, akadnak olyanok is, akik hétköznapi síküveggel dolgoznak. Ez utóbbi komoly problémákat vet fel, hiszen ez a fajta üveg nem bírja a hőt, és nem is ütéstűrő. Előfordul, hogy valaki plexiüvegként hivatkozik a közismert műanyagra, holott az üveghez semmi köze. Nem ajánlott magas hőnek kitenni, ráadásul egyáltalán nem karcálló. A napi használat során keletkező szennyeződések eltávolítása pedig hosszú távon behomályosítja a felületét. Javaslat: 6mm vastag edzett (ESG) üveg.

Dekoráció

A dekorálást is sokféleképpen végzik a különböző cégek. Van, aki fóliát ragaszt az üveg hátoldalára, és van, aki posztert ragaszt a falra, és ez elé kerül az üveg. Előbbi esetben érdemes tudni, hogy az üveg és a fólia is különbözően reagál a hőre. A hőingadozás miatt a fólia jobban nyúlik (hőtágulás), mint az üveg, így idővel a fólia elválik, a széleken felpöndörödik. Utóbbi esetben elkerülhetetlen a páralecsapódás az üveg és a poszter között, így ez sem tartós megoldás. Mi úgy gondoljuk, hogy csak a közvetlenül megnyomtatott üveg lehet elég tartós ahhoz, hogy hosszú éveken keresztül a lakás díszévé tegye a konyha hátfalat. Javaslat: Közvetlen UV nyomtatás

Másik érdekes kérdés a dekorációval kapcsolatban, hogy egyáltalán milyen grafika kerüljön az üvegre. Hallottunk már olyat, hogy csak katalógusból lehet választani, és olyat is, hogy egy-egy elképzelés megvalósíthatatlan. Sőt, vannak akik egyenesen azt állítják, hogy csak egyszínű hátfalat lehet készíteni, minden más átverés. Nos, a digitális nyomtatás egyik előnye, hogy tényleg szinte bármit ki lehet nyomtatni. A legmodernebb szoftverek segítségével olykor elképzelhetetlen feladatok is megvalósíthatók, és bár néha tényleg vannak kivételek, az ötletek nagyobb része azonban nem jelent kihívást egy jó grafikusnak. Javaslat: 3D látványterv alapján választott egyedi grafika, (és/vagy lakberendező segítsége).

Tartósság

A konyha hátfal készítése nem csupán arról szól, hogy egy megfelelő méretű üveget beteszünk a nyomtatóba, és rányomtatunk egy képet: biztosítani kell a termék tartóssgát is. Mivel a nyomtatók (általában) nem nyomtatnak fehér színt, ezért szükség van még egy fehér fedőrétegre is, mely garantálja, hogy sem a ragasztás, sem a falon lévő foltok, színeltérések nem látszanak majd át. A fehér festék sem lehet akármilyen, ellen kell állnia a párának, a ragasztásnak, mechanikai sérüléseknek, ugyanakkor a nyomtatott felületet sem teheti tönkre. A technológia tehát nem olcsó, így az extrém olcsó ajánlatoknál érdemes felidézni a mondást: olcsó húsnak…. Javaslat: több ajánlat beszerzése, ár-érték arány megvizsgálása.

Felszerelés

Keretrendszerbe, vagy falra ragasztva? Mindkét megoldás létezik. Az igazán jó vasalat azonban legalább annyiba kerül, mint maga a hátfal, és sokszor meg sem éri. Ahogy csempézni sem pár évre szoktak, úgy az üveghátfal sem ilyen rövid időre készül, és ahogy csempét sem cserélgetik gyakran, úgy a hátfal esetében is az a cél, hogy olyan grafikával készüljön, amire hosszú évek múltán is szívesen néz az ember. Ilyen megfontolásból a keretrendszerre igazából nincs is szükség, ezért a leggyakrabban közvetlenül a falra ragasztjuk az üveget. Javaslat: közvetlen falra ragasztás.

Megvilágítás

Az üveg nem alkalmas az élvilágításra, hiszen nem vezeti olyan jól a fényt, mint a reklámdekorációs iparban erre a célra használt alapanyagok. A homogén háttérvilágítás azonban drága, főleg, ha a háttérvilágítást maximum 2cm-es termékvastagsággal szeretnénk elérni: hiszen ki szeretne a konyhapultjára egy 5-10cm vastag világító dobozt?! Tapasztalataink szerint közel tökéletes eredményt lehet elérni az üveghátfal felülről történő megvilágításával, amennyiben a megfelelő színhőmérsékletű LED-csík jó távolságra van az üvegtől. Javaslat: Felső szekrény alján elhelyezett LED világítás.

Kimaradt valami az írásból? További kérdésed van, vagy több információra van szükséged? Keress minket az info@bombexhome.hu e-mailcímen, vagy látogass el weboldalunkra: www.bombexhome.hu/konyhahatfal


“Amit az üveg konyha hátfalakról tudni akartál” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Kedves Bombex.hu!
    Érdeklődnék arról,hogy már meglévő konyhafali dekorra lehetséges-e üvegdekort tenni?
    Utólag megbántam, hogy nem üveghátfalat kértem.
    Viszont lebontani nem szeretném a már fent lévő dekorpanelt
    Üdv,Koblinger Renáta

    1. Kedves Renáta!

      Üveget szinte bármire fel lehet ragasztani, az a kérdés, hogy dekorpanel, ami most fent van, mennyire stablian került rögzítésre. Ha le lehet bontani a panelt, akkor érdemes megtenni. A nyomtatott üveg nem látszik át, így a falat nem kell különösebben visszajavítani. Ha a mostani dekorpanel teljesen stabil, akkor viszont felül lehet ragasztani üveggel is.

  2. Tisztelt Bombex.hu!
    Érdeklődöm, hogy az üveghátfal es a konyhapult találkozásakor keletkező keskeny rést mivel szokták kitölteni mivel a mosogatónál igen fontos lenne a viz használat miatt.
    Válaszát előre is köszönöm.
    Üdvözlettel Mészáros Györgyi

  3. Tisztelt Bombex.hu!
    Azt szeretném megtudni, hogy milyen alap felület kell az üveg hátfal alá?
    Valami speciális vagy csak egy vakolt fal, esetleg glettelt fal vagy pl egy csempe ragasztóval lesimított fal?
    Köszönöm a válaszát!

    1. Kedves István! Elnézést kérünk a nagyon késői válaszért, azért még elküldjük, hátha tudja használni. Az üveg hátfal amiatt szerencsés megoldás, hogy nincs szükség speciálisan előkezelt felületre. Akár meglévő, megunt csempére is fel lehet tenni és a fal szépséghibáit, kisebb egyenetlenségeit (pl. furatok helyét) is elfedi. Mivel a nyomtatott üveg nem átlátszó, a festéssel sem kell bajlódni. Üdvözlettel! BombexHome

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük