Home Office I.

A mai témánk nem a klasszikus home office, sokkal inkább az, hogy miként foglalhatjuk le magunkat vagy a gyereket, miután már rongyosra néztük a youtubeot, vagy amúgyis elkoptatta a szemünk a tévét (vagy fordítva).

Tegyük fel, hogy végeztél a takarítással, ragyog a szekrény teteje, és a könyveket is kiporoltad. Mi jöhet még? Adunk most egy tippet, ami a sorozatnézés – fugatakarítás unalmi skálán nagyjából félúton helyezkedik el: numizmatika.

Idézek a wikipediából: A numizmatika a pénzzel és a pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudomány. Habár a numizmatika művelői, a numizmatikusok eredetileg a régi érmék gyűjtésével és tanulmányozásával foglalkoztak, érdeklődésük ma már kiterjed a modern pénzformák és pénzhelyettesítők, valamint az értékpapírok kutatására is. A numizmatikusok legfontosabb tevékenységei közé tartozik mindenekelőtt a pénzek és pénzhelyettesítők gyűjtése és rendszerezése, melyhez szükséges a régi feliratok tanulmányozása (paleográfia) és a címerek ismerete (heraldika).

Background photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

A semmiből is el lehet kezdeni, és ha valakiből nem is válik szenvedélyes gyűjtő, néhány órás elfoglaltságnak kiváló lehet.

Első lépés

Keress egy marék aprópénzt. Szinte biztos, hogy mindenkinél lapul otthon néhány érme korábbi nyaralásokról, régi kabátok zsebeiben, de a kacatos dobozba rakott ősrégi pénztárcában is lapulhatnak érdekes érmék.

Egy marék apró

Második lépés

Az aprópénz szappanos vízzel megtisztítható, a komoly a szennyeződéseket azonban nem feltétlenül lehet ilyen könnyen eltávolítani. Az érmék megtisztítása után több lehetőség is van, attól függően, hogy mi a célod.

Harmadik lépés

Kisgyerekkel: beszéljétek meg, hogy mi az a pénz, és hogy mire jó. Nem kell mélyrehatóan tanulmányozni azt, hogy melyik éremnek mi az alapanyaga, de szét lehet válogatni őket szín vagy méret alapján. Ha akartok, akkor játszhattok boltosat is, a számolást és a takarékoskodást is lehet gyakorolni a lurkókkal. Érdemes néhány pénzérmét közelebbről is megvizsgálni, némelyiknek kifejezetten szép a kidolgozása, hiszen állatok, emberek, épületek ismerhetőek fel a hátoldalon, ez pedig rengeteg lehetőség a szókincsbővítésre.

Tinikkel: ha épp nem a gép előtt ül, és nem gyémántot hajkurászik a Minecraftban, épp nem tartja fogva a Fortnite, de még csak nem is háborús hős, akkor felvetheted neki a témát. Ha érdeklődik, akkor úgyis jönni fog, ha nem, akkor még nem jött el az idő :).

Felnőttként: az érmék rendszerezése nem egyszerű, legtöbbször a kiadó ország is kérdéses, az apróságokról nem is beszélve. Mivel egy elég népszerű hobbiról van szó, ezért az internetet hívhatjuk segítségül.

Numista

A Numista.com-on elképesztő méretű adatbázis található, egy nagyon jó kereső, és a regisztrált tagok a saját gyűjteményüket is kezelhetik az oldalon. Nálam itthon már évek óta gyűlik az apró különböző kis dobozokban, mostanában jutottam el odáig, hogy elkezdjem rendszerezni őket.

A szürkével jelölt országokból még nincs érmem

Amellett, hogy olykor izgalmas dolgokra lehet bukkanni, egy gyűjtő számára vannak részcélok is: számomra ilyen az, hogy a világ összes országából legyen legalább egy érmem, és miközben rögzítem az adatokat, jó ránézni az egyre színesebb térképre.

Ahogy egyre több időt töltöttem a gyűjtemény adminisztrálásával, amolyan szakmai ártalomként az is szöget ütött a fejembe, hogy vajon ezt a témát hogy lehetne becsempészni a lakberendezésbe? Készítettünk is gyorsan néhány látványtervet az igazán megszállottak számára:

A kísérletezés végére az derült ki, hogy bár a téma szokatlan, de a színvilágnak köszönhetően jól működik a dizájn.

Hogy tetszik? Üzenetben jöhetnek az ötletek, hogy mit érdemes gyűjteni, és hogy el tudjátok-e képzelni üveghátfalon: a legjobbakból készítünk néhány látványtervet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük