Amit az üveg konyha hátfalakról tudni akartál II.

Közel két éve került fel a blogunkra a cikk első része, ami a mai napig az egyik legkedveltebb írás az oldalon. Ennyi idő, és további 500 hátfal beépítése után tapasztaltabbak lettünk, úgyhogy elérkezettnek láttuk az időt a korábbi írás kibővítésére.

Az első részt itt olvashatod: http://bombex.hu/blog/2019/01/10/amit-az-uveg-konyhahatfalakrol-tudni-akartal

A korábbi bejegyzésben már átvettük az alapokat, azok azóta sem változtak. Ebben az írásban kiegészítjük a korábbi ismereteket egy „Gyakran ismételt kérdések” formátumú írással:

Mit nézzek egy árajánlaton?
Önmagában a bruttó végösszeg csak egy szám, érdemes tisztázni azt is, hogy mit tartalmaz az ár? Sajnos előfordulhat, hogy bizonyos tételek lemaradnak a listáról, és csak megrendelést követően derül ki, hogy a látványtervezés feláras, saját kép használta nyomtatott hátfalra szintén feláras, egyedi méret nem rendelhető, beépítés/szállítás külön fizetendő, stb. Ahogy már korábban is javasoltuk, a legjobb megoldás érdekében több helyről érdemes ajánlatokat bekérni, és azokat ár-érték arány szerint is össze kell hasonlítani.

Honnan tudom eldönteni egy vállalkozásról, hogy jó?
Érdemes referenciákat kérni. Minél nagyobb számban tud egy cég referenciát mutatni, annál biztosabb, hogy megfelelő gyakorlattal rendelkezik. Természetesen esélyt lehet adni kezdő vállalkozásoknak is, ilyen esetben azonban az árnak tükröznie kell a „tanulási időszakot”. További fontos szempont a munkafolyamatok átláthatósága: ha a vállalkozó már az első kapcsolatfelvétel esetén ködösít, vagy nem tudja pontosan megmondani, hogy mi miután következik, akkor érdemes tovább keresgélni.

Mennyire jár sok kosszal a beépítés?
Előre gyártott, megfelelő méretű panelek esetén jó szakemberek szinte teljesen koszmentesen tudják beépíteni a hátfalat. Azok a termékek, melyeket otthon kell méretre vágni, sokkal több rendetlenséggel járnak: kell egy hely a panelek megfelelő előkészítéséhez, és a megrendelőnek kell gondoskodnia a hulladék eltüntetéséről is. Arról nem is beszélve, hogy a hibázás a saját pénztárcát terheli, nem pedig a vállalkozóét.

Tényleg nem lehet egyben az üveg?
Az üvegmegmunkálásnak is megvannak a saját szabályai. Ahogy nem lehet gipszkartonból főfalat építeni, vagy 5 centis betonalapra 3 szintes házat felhúzni, úgy üvegből sem lehet bármilyen kialakítást megvalósítani. Azonban ezzel sok vállalkozás visszaél, és az egyébként megvalósítható kivitelt is „letagadják”. Ilyenkor érdemes más céget is megkérdezni, és több információ alapján dönteni.

Alakos vágás esetén miért kell kifizetnem a kivágott részt?
A páraelszívó általában magasabban van, mint a felső szekrény alja, de ilyenkor is lehet illesztés nélkül, egy darabból készíteni az üvegfalat. Példaként nézzünk egy olyan esetet, amikor a szekrények távolsága 55 centi, az elszívó pedig 75 centin van, egy 3 méter széles falon: ebben az esetben először leszabjuk a 300 x 75 centis üveglapot, majd kivágjuk belőle két oldalt a felesleget. Belső derékszög esetén a felesleges részt több részletben lehet kitörni, így az hulladékká válik. A későbbi feldolgozás során sem jelent könnyebséget az, hogy az üvegből két oldalt egy-egy csík hiányzik, sőt, sokszor nehezíti a tárolást, és a további megmunkálást is.

Egyszínű vagy nyomtatott?
Sok vállalkozás trükközik azzal, hogy egyszínű üvegre ad ajánlatot akkor is, ha az ügyfél nyomtatott üveget szeretne, aztán később próbálja beadagolni a felárakat a nyomtatásért. Ilyenkor már sokan úgy vannak vele, hogy nem variálnak, és beletörődnek, pedig a megrendelés véglegesítése előtt még könnyű másik céget keresni. Fontos szem előtt tartani, hogy a vállakozónak mindegy mi kerül a hátfalra, az ügyfélnek viszont akár évtizedekig is együtt kell élnie a minta helyett választott színnel.

Ha azt sem tudom, hogy milyen hátfalat szeretnék, akkor ki tud segíteni?
Építkezés/felújítás esetén célszerű lakberendező segítségét igénybe venni, ők ugyanis az esztétikán túl kényelmi szempontokat is figyelembe tudnak venni. Sok vállalkozás esküszik arra, hogy az ügyfél kérése szent, de ez sokszor sajnos hibás kivitelezésekhez vezet, ahonnan már egyenes út vezet a „megrendelő így kérte” – „az a kókler így csinálta meg” kezdetű, parttalan vitához. Az üveghátfalak esetén 3D-s látványterv nagyon sokat segít, ezért érdemes olyan kivitelezőt választani, ahol készítenek ilyet. Egy jó cégnél akár listából, akár képgyűjteményből is lehet választani, emellett egyedi, saját fotókkal is tudnak dolgozni. Sőt, az igazi az, ha a választott dekoráción apróbb módosításokat, retusálásokat is el tudnak végezni. (Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy a méretre vágott kép önmagában nem látványterv).

De biztos nem törik el? Egy ismerősömnél is megrepedt!
Az edzett üveg nem tud megrepedni. Ha egy üveg megreped, akkor az síküveg. Az ilyen kivitel olcsóbb, cserébe kevésbé bírja az ütést és a hőt, ráadásul a konnektoroknál is figyelni kell (egy erősebben meghúzott csavar is megrepesztheti az üveget). Ha az ajánlatban nem látod feltüntetve, hogy edzett üveg (ESG), akkor kérdezz rá!

Mi történik, ha megkarcolom/megégetem?
Az üveget (lásd pl. ablaküveg) nem könnyű megkarcolni, főleg akkor nem, ha betartjuk a takarításra vonatkozó szabályokat. A plexiből vagy polikarbonátból, azaz műanyagból készülő hátfalak már a takarítástól is bemattulhatnak, megkarcolódhatnak, és a hőt is kevésbé bírják.

Mit tegyek, ha további kérdéseim vannak?
Küldd el nekünk emailben az info@bombexhome.hu címre, és szívesen megválaszolunk mindent.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük